Zurich

La intoarcerea de la ski am avut cateva ore de pierdut in Zurich – nu, nu ne-am speriat de preturi (ajuta si Irlanda la ceva…), dar am fost mirati de multitudinea de texte in rusa si chineza, evident directionate catre noi bogatasi ai lumii.

Celor care nu au ajuns inca in acest oras le recomand cu drag 1-2 zile pierdute pe stradutele vechi ori cu ochii prin vitrinele de ceasuri si bijuterii, cu mica precizare ca iarna nu-i ca vara, si idem vara nu-i ca iarna, de unde se deduce (indubitabil, nu-i asa?) ca e mai cald si mai frumos 🙂 Daca ajungeti totusi in timpul sezonului de ski, recomand utilizarea lenjeriei de ski si pe sub blugi, mai ales in plimbarile prelungi pe malul apei.

Noi am identificat o harta gratuita in holul hotelului si am urmat apoi prin oras circuitul recomandat, cu mici deraieri catre stradute fotogenice, magazine cu traznai, librarii si locuri de mancat. Cu cat e mai frig cu atat veti avea tendinta sa stati mai mult la interior, iar cu cat e mai cald cu atat vi se vor parea mai apetisante terasele de pe malul raului Limmat ori o croaziera pe lacul Zurich.

Si pt ca Elvetia e mama lui, dupa ce v-ati racit oscioarele prin oras si v-ati clatit ochii (de lacrimi, in cazul anumitor domnisoare mai sensibile la frumusetele vitrinelor), va recomand o vizita la Raclette Stube pt un fondue delicios (ok, wikipedia stie, ca deobicei, mai multe decat mine si spune ca de fapt nu e doar Elvetia mama lui.. restul cititi singuri). La aprox.24eur/cap de vita furajata nu va fi cea mai ieftina masa a vietii voastre (asta fara sa mai adaugati si un pahar de vin alb si niscaiva apa), dar va fi sigur cel mai bun fondue pe care l-ati incercat. Si, exceptandu-i pe Garfield si Patratzel, veti iesi toti mai mult decat satui! Extra, pt cei doi antementionati: se poate comanda si Raclette all-you-can-eat. Daca nici aia nu va ajunge, comandati si niste muraturi. Cica merg bine.
Iar dupa ce iesiti de acolo si vi se intampla ca noua sa mergeti pe malul Limmat-ului si sa simtiti un miros ciudat care va urmareste, sa stiti ca branza e de vina! Respectiv voi putiti ( a mirosi implica un miros mai delicat decat cel pe care il veti emana voi) a branza si eventual ceva gaz ars. Nu va faceti insa probleme: cu o noapte de lasat hainele pe calorifer se rezolva (nu insa si cu lasatul lor afara in frig).

Pt vizitatorii de vara, recomand si o vizita la baile vechi: exista una pt femei (Frauenbad) si una pentru barbati (Männerbad)
Exista insa si un complex de bai termale ce contine si un spa romano-irlandez (eu v-am zis ca exista, nu ca e si ieftin!) cat si o multime de alte stranduri pe malurile canalului Schanzengraben, ale raului Limmat ori ale lacului Zurich.

Iar daca aveti timp si nu suferiti major de rau de mare, merita incercata si una din croazierele pe lacul Zurich. Eu am trecut-o pe lista pentru data viitoare.

Filed under eat, read / see / do