Phoenix Park

Cum ieri a fost o zi frumoasa, cu soare si chiar calda (20 de grade), am descis sa-mi scot bicicleta la plimbare prin Phoenix Park.

Pentru cei care nu s-au uitat inca pe site-ul parcului, povestea pe scurt e asa: cel mai mare parc imprejmuit din europa insumand 707hectare (echivalent 1.747acri, 7.070mp sau 7,07kmp), din care 30% este acoperit de copaci; creat in 1662 de un nenea ce dorea sa aiba si el unde sa vaneze caprioare.


In momentul de fata in parc se afla o gradina zoologica, cateva monumente, resedinta ambasadorului Statelor Unite, resedinta presedintelui, casa de oaspeti (desi mai corect ar fi sa-i spunem “palatul de oaspeti”), centrul national de cartografie, un spatiu de concerte (aka iarba imprejmuita, dar cu capacitate de pana la 50.000 de spectatori), 351 specii de plante (din care 3 protejate), vreo 400 de caprioare, vulpi, iepurasi, 35% din speciile de pasari de pe teritoriul Irlandei, alte cateva animale protejate, plus ceva paraie si laculete dotate cu pesti.

GPS-ul zice ca m-am plimbat 1h in care am facut 9,57km. Pauzele lungi si dese (cheia marilor succese) sunt incluse in ora de mai sus, deci probabil am pedalat efectiv vreo 40′ doar. Poate nu pare mult 40′, dar cand incepi sa urci tot felul de delusoare se contabilizeaza altfel decat pe drum drept.

In rest, drumul e frumos, asfaltat (poti sa o iei si prin iarba, dar nu e tocmai gazon tuns; ceea ce a insemnat ca cele 10′ de mers prin iarba de acum cateva zile m-au obosit mai ceva ca 1 zi de ski).
Ce e foarte fain, e ca au piste de bicicleta cam peste tot, iar daca o iei pe aratura nu se supara nimeni. Picioarele sa te tina, ca poti pedala de dimineata pana seara si nu cred ca te plictisesti !

extra:
Herastraul are 110ha, iar aleea ce-l inconjoara are 5,92km.
Parcul Titan (I.O.R. cum il stim majoritatea) are 48ha, iar o tura completa de lac inseamna 3,14km

Filed under Irlanda, read / see / do