Grand Canal

Grand Canal este un canal de 131km ce leaga portul Shannon de Dublin, cu o ramificatie catre raul Barrow si una scurta catre portul Naas.
Traseul este pitoresc, plin de verdeata, fara sticle si gunoaie, cu apa limpede si tot felul de pasari..

Traficul se desfasoara pe partea dreapta (sic!), iar dimensiunile maxime ale vaselor ce au voie pe canal fiind 18,5m lungime, 3,9m latime maxima, 1,2m pescaj (adancime maxima in apa), 2,45 m inaltime maxima de la linia de plutire pana la cel mai inalt punct al navei. Limita de viteza este de 6km/h.

Functie de dimensiuni, cred ca nu pot intra doua barci pe el in acelasi timp decat in anumite locuri. Sigur nu intra 2 barci intr-o ecluza ori pe sub vrun pod in zona centrala – poate in zonele din afara orasului arata altfel, dar nu am ajuns inca.

Cele 43 de ecluze sunt toate actionate manual.

Barcuta din imagini este de fapt o replica a unei barje Guinness ce poate fi inchiriata pentru nunti si petreceri private, asta cand nu opereaza tururi romantice (cina inclusa).

Pentru cine are rau de mare (nu stiu, sincer, daca se aplica si apei acesteia atat de linistite), se poate merge pe jos sau pe bicicleta pe toata lungimea canalului – traseul se numeste Grand Canal Way. Macar facut din bucatele si tot cred ca merita, mai ales pe bicicleta.

Filed under Irlanda