Emerald Isle Classic

Ca va vine sau nu sa credeti, acum sunt pe stadion la un meci de fotbal. Si nu orice fel de meci, ci unul de fotbal american jucat intre echipele a doua colegii pe cat se poate de americane pe teritoriu irlandez (aka in Dublin).

Stadionul are aprox. 51.000 locuri, iar majoritatea sunt acum ocupate de americani ce isi reclama radacini irlandeze si care profita de existenta acestui joc ca sa vina in vizita la rude, morminte, stramosi si alea alea. Desigur, restul participantilor sunt irlandezi, exceptie facand probabil cei cativa rataciti ca noi.

Despre fotbalul american nu stiam cam nimic pana azi dimineata, dar cu o lectura rapida a regulilor de baza (care insa nu ajutat imens) si putina atentie, in 2 reprize (din 4) ma pot lauda ca am priceput mai bine regulile decat la fotbalul nostru (stiu, cativa prieteni va vor renega pentru cuvintele). Iar acum e chiar interesant sa ma uit la strategiile celor doua echipe, la modalitatile foarte diferite de atac si sa pricep ce spun comentatorii legat de avantajul greutatii fiecrui jucator, ori sa pricep de ce echipa are pana la 53 de membrii desi pe teren joaca doar 11.

Evenimentul se numeste Emerald Isle Classic si nu este regulat (anual, bianual, etc.). Se pare ca e singurul meci de fotbal american intre doua echipe americane care nu se desfasoara pe teritoriu american, iar statul irlandez estimeaza venituri de pana la 100.000.000 de dolari ca urmare a organizarii acestuia.

 

later edit:
Conform ziarelor pe stadion au fost aproximativ 48.000 de oameni din care 30-35.000 americani.

Inainte sa plecam de acasa am fost constiinciosi si civilizati si am citit regulie stadionului, unde pe langa interdictia de a aduce sticle (din orice material) din afara, era si mentionata si interdictia de a face poze. Desi mi s-a parut ciudat, am zis ca nu merita sa ma risc sa-mi opreasca aparatul la intrare sau sa ma intoarca de unde am venit. Asa ca, din pacate, singurele poze pe care le am sunt facute cu telefonul mobil, deci mici, la rezolutie slaba si cu focus in balarii (cum se vede si mai sus). Exista din fericire si poze oficiale, unde puteti vedea mai multe din cele intamplate.

Meciul a fost foarte interesant, desi total dezechilibrat, iar atmosfera pe stadion mult mai pasnica decat cea de pe stadioanele romanesti (respectiv fata de cum se vede atmosfera din tribunele noastre de la televizor; in speta nu au fost decat 2 randuri de valuri, nici o vuvuzea/tompeta/fluier si s-a simtit lipsa galeriilor infocate). Cu toate astea, pentru cineva ca mine care nu mai pusese piciorul la un meci, a fost impresionant.

Filed under Irlanda, read / see / do